Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Antropomorfisme, wat is dat?

Vorige week blogde ik over het zelfbewustzijn bij dieren. Wat een fantastisch onderwerp! Vandaag wil ik het graag hebben over antropomorfisme, iets waar ik tot voor kort nooit van gehoord had, maar wat wel heel interessant is.

Antropomorfisme

Antropomorfisme is dat je menselijke eigenschappen toekent aan niet menselijke wezens, in dit geval dus aan huisdieren.

Antropomorfisme en wetenschappelijk onderzoek

Soms kan antropomorfisme je behoorlijk in de weg zitten. Als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar gedrag, emoties of bewustzijn van dieren moet de onderzoeker altijd zijn of haar ‘eigen’ antropomorfisme uitschakelen om de juiste conclusies te kunnen trekken. En dat is soms heel moeilijk, misschien zelfs wel eens onmogelijk!

Onze huisdieren hebben soms last van ons antropomorfisme

Soms heeft een dier dat aan onze verzorging is toevertrouwd last van ons ‘eigen’ antropomorfisme. Het klassieke voorbeeld is het schuldig kijken van een hondje dat zijn of haar behoefte heeft gedaan in huis tijdens de periode dat hij/zij nog niet zindelijk is. Het gebeurt vaak dat het hondje merkt dat de baas bij binnenkomst daar niet blij mee is. De volgende stap is dan dat het hondje, bij de volgende thuiskomst van de baas, zich anders gaat gedragen. Wij mensen zien dat en beoordelen dat gedrag als ‘schuldig’. En dat terwijl het hondje alleen geleerd heeft dat de thuiskomst van de baas ook iets vervelends heeft. Het nare is nu dat, bijvoorbeeld wanneer het hondje ook in huis geplast heeft, wij dat ‘schuldige’ gedrag vertalen in ‘het hondje weet dat hij/zij geplast heeft’ en daarom een standje wel rechtvaardig vinden. En dat terwijl het hondje dat standje helemaal niet kan verbinden met het plasje!

En de voordelen van antropomorfisme?

Gelukkig zijn we ook heel erg gek op onze huisdieren en verzorgen we ze vaak als volwaardig familielid. En misschien is het antropomorfisme daar ook wel voor nodig, om die innige brug te slaan tussen mens en dier! Een fijn weekend allemaal en tot de volgende week!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: