Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Arie heeft heel kleine oogjes!

Arie, een lieve vijf jaar oude Duitse Staande Korthaar, is bij je in de behandelkamer. Mevrouw Specht, zijn baasje, vertelt dat Arie plots heel kleine oogjes heeft. En hij is erg sloom. En op weg naar de kliniek heeft Arie 2 x gebraakt. Je ziet dat Arie bleke slijmvliezen heeft en een veel te hoge hartslag. Wat denk je dat er aan de hand is met Arie?
Bekijk hier de diagnose

Je bent direct bezorgd op het moment dat je Arie ziet. De kleine oogjes van Arie komen doordat zijn hele kop is opgezet. Dat kan goed komen door een allergische reactie. Maar omdat ook het lichaam van Arie reageert (sloom, bleke slijmvliezen, braken en een hoge hartslag) is de allergische reactie niet plaatselijk, maar uitgebreid. Dat wordt in de medische wereld een anafylactische shock genoemd. En dat is levensbedreigend! Je geeft Arie een infuus en medicijnen, en hij wordt een dag opgenomen in de kliniek. Gelukkig is Arie er weer helemaal bovenop gekomen, maar het was echt kantje boord! Waarop Arie zo allergisch heeft gereageerd is nooit helemaal duidelijk geworden. Het kan een insectenbeet zijn geweest, of iets dat hij heeft opgegeten waar hij erg op gereageerd heeft, of een reactie op de vlooienband die hij de dag vóór zijn allergische reactie nieuw heeft omgekregen. Vanaf nu houdt mevrouw Specht Arie nóg beter in de gaten, en de vlooienband geeft ze hem niet meer.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: