Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Arie’s ongeluk

Arie, een 5-maanden oude lieve Labrador Retriever, staat bij je in de behandelkamer. Meneer Heij, het baasje van Arie, vertelt je dat Arie de vorige dag was aangereden door een auto toen hij plots de weg overstak. Dat ging gelukkig allemaal niet zo hard, en Arie leek ogenschijnlijk geen kwetsuren aan de botsing te hebben overgehouden. S'avonds wilde Arie, en dat had meneer Heij nog nooit meegemaakt, niet meer eten en zelfs niet meer drinken. Dus meneer Heij wil Arie toch even laten nakijken. Je kijkt goed naar de kop van Arie. Wat valt je op?
Bekijk hier de diagnose

Het valt je op dat de bovenkaak van Arie scheef staat, en niet meer aansluit op de onderkaak. Bij het aanraken van de bovenkaak merk je dat dat pijnlijk is voor Arie. Je neemt een röntgenfoto van Arie's kaak en je ziet dat daar op meerdere plekken breuken zitten. Dus Arie wilde misschien wel eten en drinken, maar dat kon hij gewoon niet! Arie moet echt geopereerd worden om de breuken weer goed aan elkaar te zetten. Hieronder zie je de foto van Arie na de operatie. Je hebt een zogenaamde 'externe fixateur' geplaatst om alle botdelen goed aan elkaar te laten groeien. Zo'n externe fixateur geeft Arie toch de gelegenheid om een van zijn grootste hobby's te kunnen blijven uitoefenen, en dat is eten! Gelukkig is alles weer helemaal goed gekomen met Arie. En hij is een stuk voorzichtiger geworden met auto's!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: