Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Bob is niet lekker

Bob, een 2 jarige hééél ondeugende lieve kater, staat bij je op de behandeltafel. Mevrouw Dijkstra, zijn baasje, vertelt dat Bob de laatste week diarree heeft. Ze vertelt ook dat Bob 2 weken geleden 5 dagen lang niet thuis was geweest. Mevrouw Dijkstra kon haar geluk dan ook niet op toen zij door het dierenasiel gebeld werd dat Bob gevonden was. Zij had Bob snel opgehaald, en de dagen daarna had Bob nog geen diarree. Wat valt je op aan Bob's foto en wat denk je dat er aan de hand is?
Bekijk hier de diagnose

Je ziet dat Bob's derde ooglid bij beide ogen veel te duidelijk zichtbaar is. Het derde ooglid wordt in de medische wereld het Membrana Nictitans (MN) genoemd. Het MN is een soort overblijfsel van de evolutie, dat ook bij mensen nog een klein beetje zichtbaar is (aan de neuszijde in de ooghoek, een soort paars-rose bolletje). Oorspronkelijk had het vooral een functie als bescherming van de oogbol. Bij o.a. vogels en reptielen is het MN heel goed zichtbaar en belangrijk. Bij katten die ziek zijn zie je ze soms tevoorschijn komen. Ook bij infecties of beschadigingen aan de oogbol zijn ze vaak zichtbaar. Bob blijkt een virusinfectie te hebben opgelopen. En het is best goed mogelijk dat dat in het asiel is gebeurt. Je adviseert mevrouw Dijkstra om Bob een aantal dagen vaak kleine beetjes gekookte kip te geven, en dat heeft goed gewerkt. Bob's derde oogleden zijn weer zoals het hoort: bijna niet te zien. En de diarree is gelukkig ook weer over.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: