Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Bram de fret

Bram staat bij je op de behandeltafel. Bram is een 2 jaar oude lieve ondeugende fret. Mevrouw de Bie, zijn baasje, zegt dat het lijkt alsof Bram slecht is gaan zien. En Bram's beide ogen zijn wit geworden. Dat is goed te zien op de foto. Verder zijn er eigenlijk geen bijzonderheden met Bram. Wat denk je dat er aan de hand is?
Bekijk hier de diagnose

Bram heeft staar aan beide ogen. In de medische wereld wordt staar 'cataract' genoemd. Staar is een verandering van de ooglens waardoor de lens grijs-wit verkleurt. Veel dieren (én mensen) krijgen op hoge leeftijd in meer af mindere mate te maken met ouderdoms-staar. Bram is daar met zijn 2 jaar veel te jong voor, want fretten worden gemiddeld 7 jaar. Staar bij jonge fretten kan goed een aangeboren afwijking zijn. Maar ook stofwisselingsziekten zoals suikerziekte, sommige oogziekten, verwondingen en sommige medicijnen kunnen staar veroorzaken. Je doet dan ook bloedonderzoek om te kijken of er iets anders aan de hand is. Maar gelukkig zijn de bloeduitslagen goed. Het verwijderen van de lens, zoals wel bij mensen, honden en katten gebeurt, is eigenlijk de enige oplossing om weer goed te kunnen zien. Maar dat wordt eigenlijk niet bij fretten gedaan. Bram gaat weer blij samen met mevrouw de Bie mee naar huis. Gelukkig kunnen de meeste fretten heel goed met het minder zien omgaan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: