Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Brom heeft een snotneus

Vandaag staat Brom bij je op de behandeltafel. Brom is een 5 maanden oude lieve ondeugende Buldog. Mevrouw Grauw vertelt je dat Brom al vanaf jongs af aan verkouden is, en dat lijkt alleen maar erger te worden. Je onderzoekt Brom en je ziet dat hij een behoorlijke snotneus heeft. Daarna kijk je in zijn bek naar zijn harde gehemelte (zie foto). Wat denk je dat er aan de hand is?
Bekijk hier de diagnose

Je ziet dat Brom een open gehemelte heeft (zie onderstaande foto tussen de witte pijlen. Bij de blauwe pijl zie je hoe het harde gehemelte er bij de hond normaal uit ziet). Dat is een aangeboren afwijking die af en toe voorkomt. Je vertelt mevrouw Grauw dat het eten en drinken van Brom via het open gehemelte in zijn neusholte terechtkomt. En daar veroorzaakt het voedsel op den duur een ontsteking, waardoor hij nu steeds een snotneus heeft. Wanneer puppy's met zo'n aandoening nog in het nest zijn, valt het soms op dat de melk tijdens het drinken uit de neus komt. Brom moet geopereerd worden. Omdat dieren met een open gehemelte nog wel eens, doordat ze zich makkelijk kunnen verslikken, een longontsteking hebben weet je dat je voor de operatie een röntgenfoto van de longen moet nemen. Gelukkig is op de röntgenfoto alles goed. Brom heeft de operatie goed doorstaan en kan zonder snotneus verder door het leven!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: