Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Castreren straks mogelijk met één injectie?

Vorige keer blogde ik over welke banen honden allemaal hebben (deel3). Wat veelzijdig zijn honden toch! Vandaag wil ik het hebben over een interessant artikel over castreren in de Vetscience. Castratie is een vorm van anticonceptie. In de toekomst zal anticonceptie mogelijk via één enkele injectie kunnen plaatsvinden.

De voor- en nadelen van castratie

Castratie komt veel voor bij gezelschapsdieren. Castratie gaat voortplanting tegen. Maar het heeft meer voordelen. Castratie voorkomt bijvoorbeeld loopsheid en krolsheid. Ook vermindert het de kans op bepaalde tumoren.

Castratie in een behoorlijk ingrijpende ingreep waarbij het dier onder narcose moet. Ook is het vrij kostbaar. Op dit moment zijn wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde bezig met het onderzoeken van twee nieuwe alternatieven voor castratie. Namelijk anticonceptie via gentherapie en via toxinen.

Anticonceptie via gentherapie

Er wordt op dit moment een eiwit ontwikkeld dat honden en katten onvruchtbaar kan maken. Dit eiwit kan via een virus worden binnengebracht bij het dier. Dit virus is zo aangepast dat het het dier niet ziek kan maken. Bij een bepaald celtype kan het virus zorgen voor verandering van een gen. Bij een reu betekent dit dat de spermaproductie stil komt te liggen. Bij een teef moet nog verder onderzoek worden gedaan naar de effecten. Het is de bedoeling dat het virus de cellen bereikt die de cyclus regelen, en deze stilleggen.

Anticonceptie via toxinen

Een andere anticonceptiemethode waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan is via nanodeeltjes. Dit zijn hele kleine deeltjes die makkelijk cellen in en uit kunnen gaan. Aan deze deeltjes wordt een giftige stof toegevoegd (toxine). Deze giftige stof kan via de bloedbaan naar specifieke cellen in de testikels en in de eierstokken worden geleid. Daar zorgen zij ervoor dat de juiste cellen dood gaan.

De twee hierboven besproken methoden voor anticonceptie zijn nu nog toekomstmuziek. Maar het zou kunnen dat we over een paar jaar niet meer castreren op de manier waarop dat nu gebeurt. Nu ben ik benieuwd, wat vind jij van deze ontwikkelingen?

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: