Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Corona en maatregelen voor omgang met huisdieren

Vorige week blogde ik over de intrinsieke waarde van een dier. Heel belangrijk dat daar uitspraken over gedaan zijn. Vandaag wil ik het hebben over de omgang met huisdieren in tijden van corona.

Kunnen huisdieren besmet raken met corona?

Gelukkig lijkt de kans erg klein dat een huisdier besmet raakt met het coronavirus. In Nederland zijn er op dit moment geen gevallen bekend van huisdieren met corona. Wereldwijd zijn er twee honden en een kat positief getest op het virus. Dit is natuurlijk erg weinig als je het vergelijkt met het aantal mensen dat positief is getest op het virus.

Kan ik naar de dierenarts met mijn zieke huisdier?

Als een huisdier ziek is, dan is het belangrijk om niet zomaar naar een dierenarts te gaan. Dit geldt al helemaal als je zelf corona gerelateerde klachten hebt. Neem eerst telefonisch contact op met je dierenarts. Deze zal je vervolgens kunnen vertellen wat je moet doen.

Hygiënemaatregelen

In tijden van corona is het extra belangrijk om hygiënemaatregelen te treffen. Ook al is de kans klein dat jouw huisdier corona kan krijgen, het is niet onmogelijk. Neem daarom altijd de volgende maatregelen in acht:

  • Voorkom likken door je huisdier.
  • Was je handen met zeep na contact met je huisdier, hun voedsel of uitwerpselen.
  • Als er geen water en zeep is, gebruik dan een hand-desinfecterend middel op basis van alcohol (60 tot 70% alcohol).
  • Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
  • Houdt 1,5 meter afstand tot mensen buiten jouw gezin. Houd ook in de gaten dat jouw huisdier deze afstand houdt.

Als je zelf (mogelijk) besmet bent met corona

Als je zelf (mogelijk) het coronavirus bij je draagt, voorkom dan dat jouw huisdier ook besmet raakt. Vermijd intensief contact met je huisdier. Zorg dat jouw huisdier jou niet likt en stel het knuffelen even uit.

Houd de website (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/dieren) van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws over corona en huisdieren.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: