Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

De dierenarts vertelt

Dode ruimte: de gevolgen

Vorige week hebben we het over de dode ruimte van de luchtwegen gehad. Je kunt de dode ruimte van de luchtwegen omschrijven als de ruimte in de luchtwegen dat niet deelneemt aan de gasuitwisseling. Dus je ademt een deel lucht in waar je ‘niets’ aan hebt. Vandaag wil ik graag een aantal ‘gevolgen’ van de dode ruimte met je bespreken.

Meer zuurstofbehoefte

De lucht in de neus, keel, luchtpijp en de kleine luchtpijpjes in de longen is eigenlijk ‘dode ruimte’-lucht. Alleen uit de lucht heel diep in de longen kan het lichaam de zuurstof benutten.

Misschien kun je je voorstellen dat wanneer je meer zuurstof nodig hebt het niet handig is om sneller en oppervlakkiger te gaan ademen. Als je te oppervlakkig ademhaalt ‘spoel’ je eigenlijk voornamelijk de dode ruimte (de neus, keel, luchtpijp en de kleine luchtpijpjes in de longen), en veel minder de diepe longen. Dus dieper ademhalen is dan veel efficiënter!

Ook iets om rekening mee te houden

Misschien heb je wel eens gehoord van het gebruik van een tube, bijvoorbeeld bij een operatie. Een tube is een plastic buisje dat in de luchtpijp geplaatst wordt waardoor zuurstof met slaapgassen worden toegediend. De patiënt ligt dan aan een soort slang. Het punt is nu dat je door het gebruik van zo’n slang de dode ruimte vergroot! Je kunt je misschien voorstellen dat je met zo’n slang de luchtpijp verlengt, en dus de dode ruimte groter maakt. En daar moet je tijdens de operatie wel rekening mee houden.

Tot slot. Samenwerkende Dierenartsen Nederland heeft als missie het realiseren van een zo fit en gezond mogelijk leven voor huisdieren. De belangrijkste stap die wij hier de afgelopen jaren in hebben gemaakt is de ontwikkeling van Health Petfood. Tot nu toe heeft Health Petfood altijd haar eigen website gehad. Vanwege het grote succes van Health Petfood, en omdat wij de invloed van voeding op de gezondheid van huisdieren als een van de belangrijkste pijlers ervaren, hebben wij besloten om deze website en de website van Health Petfood samen te brengen. Het resultaat vind je op: www.health-petfood.nl.

Vanaf volgende week blijf ik je graag informeren over voeding vanaf onze nieuwe website. De website www.sdned.nl blijft bestaan en alle informatie blijft voor jou beschikbaar. Vanaf volgende week zullen hier geen nieuwe berichten meer volgen.

Ik zie je volgende week graag terug op www.health-petfood.nl!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Als dierenarts heb ik te maken met allerlei afwegingen, regels en begrippen. Ben je benieuwd naar de betekenis hiervan? In deze blogreeks neem ik je mee naar de praktijk van de dierenarts. 

Lees ook: