Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Een bijzondere gast

Boris, een kei van een boswachter, staat met een wel heel bijzondere gast bij je in de behandelkamer. In een deken houdt hij een rode vos vast! De vos zat hulpeloos vast in het prikkeldraad, maar gelukkig vond Boris hem. Voorzichtig had hij de vos los weten te krijgen, en gelukkig had de vos geen vervelende gevolgen aan zijn 'prikkeldraadavontuur' overgehouden. Maar toch zag Boris aan de vos dat er iets aan de hand was, en daarom toch maar even een check bij jou. Wat denk je dat er aan de hand is?      
Bekijk hier de diagnose

Je ziet dat de huid van de patiënt wel erg afwijkend is. De vos is op sommige plekken veel te dun behaard (kijk maar iets achter de handschoen). Daarnaast voel je dat de huid op veel plekken stug en dik aanvoelt. Je maakt een afkrabsel van de huid. En de lieve vos laat het allemaal heel gelaten toe! Je onderzoekt het afkrabsel onder de microscoop en je vindt iets afwijkends (zie foto onder). Dat is een mijt! Een mijten-infectie wordt ook wel schurft genoemd, en is een heel nare aandoening. De mijt graaft zich in de huid en richt daar veel schade aan. Wanneer een dier in de natuur er zo erg aan toe is, is de kans zelfs groot dat hij het op den duur niet overleeft. Om de vos goed te behandelen moet je hem een paar weken opnemen, maar dat blijkt bij deze lieve vos geen enkel probleem. Hij is er weer helemaal bovenop gekomen. Goed gedaan Boris!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: