Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Een ode aan hondenbanen deel 2

Vorige week zag je deel 1 van mijn blog over hondenbanen. Vandaag ga ik verder in op de belangrijke functie van hondenbanen. Vorige week liet ik je kennis maken met drie verschillende hondenbanen: de ADL hulphond, de autismegeleidehond en de blindengeleidehond. Ook maakte je kennis met hulphond Tynke. Vandaag is het tijd voor drie nieuwe hondenbanen.

De epilepsiehond

Een epilepsiehond wordt opgeleid om mensen met epilepsie te kunnen waarschuwen en beschermen. Een epilepsiehond heeft een heel bijzondere vaardigheid. Hij voelt een epilepsieaanval bij zijn baasje namelijk al 20 tot 30 minuten van tevoren aankomen. Hierdoor kan hij zijn baasje op tijd waarschuwen.

Ook tijdens een epilepsieaanval heeft de epilepsiehond een belangrijke taak. Hij heeft geleerd zijn baasje tijdens zo’n aanval op de zij te rollen om verstikking te voorkomen. Ook heeft hij geleerd de hand van zijn baas te likken. Dit zorgt ervoor dat het baasje sneller bij zal komen. Als er een noodknop aanwezig is dan kan hij deze indrukken.

De PTSS-hulphond

Een PTSS-hond helpt mensen met PTSS (post traumatische stress stoornis) bij het vinden van rust en gevoel van veiligheid. Een PTSS-hond zorgt voor afleiding. ’s Nachts maakt hij zijn baasje wakker bij de eerste tekenen van een nachtmerrie. Een PTSS-hond voelt ook aan de lichaamstaal van zijn baasje of andere mensen te dicht in de persoonlijke ruimte komen. De hond heeft geleerd in zo’n geval tussen zijn baasje en de andere persoon in te gaan staan.

De reddingshond

Een reddingshond is er, zoals de naam al zegt, om mensen te redden. Een reddingshond heeft een sterk reukvermogen, waarmee hij de lichaamsgeur van mensen kan herkennen. Het zoekgebied van de reddingshond kan zowel op het land, onder puin als in het water zijn. De inzet van een reddingshond gaat eigenlijk altijd door of in overleg met de politie.

Een voorbeeld uit de praktijk

Vorige week maakten we al kennis met hulphond Tynke, die haar baasje Mindy niet alleen helpt met dagelijkse dingen, maar ook de pijn van Mindy kan verlichten door met haar pootjes op pijnlijke plekken te drukken.

Vandaag wil ik je ook kennis laten maken met hulphond Bieke. Bieke is een PTSS-hulphond. Hulphond Bieke is de grootste vriend van haar bazin. Bieke geeft haar bazin veel rust en liefde, zodat zij haar angst en verdriet even kan vergeten. Weer een prachtig voorbeeld van de belangrijke taken van een hulphond!

https://www.instagram.com/p/Bw2xq0GlRuU/

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: