Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Een ode aan hondenbanen deel 3

Vorige week zag je deel 2 van mijn blog over hondenbanen. Daarin maakte je kennis met de epilepsiehond, de PTSS-hulphond en de reddingshond. Ook maakte je kennis met PTSS-hond Bieke.

Vandaag leer je meer over de signaalhond, de speurhond, de surveillancehond en de therapiehond.

De signaalhond

Een signaalhond ondersteunt doven en slechthorenden. Hij functioneert als de oren van zijn baasje door deze te wijzen op belangrijke omgevingsgeluiden. Als de hond een belangrijk geluid signaleert tikt hij zijn baasje aan en brengt hem of haar weg van, of juist naar de geluidsbron.

De signaalhond zorgt ervoor dat mensen worden beschermd. Ook geeft hij mensen veel zelfstandigheid (terug) doordat mensen makkelijker zelf op pad kunnen gaan.

De speurhond

Een speurhond is heel goed met zijn neus en wordt daarom ingezet bij zoekacties. De speurhond wordt zowel door politie, leger als bewakingsdiensten ingezet. De hond kan bijvoorbeeld explosieve stoffen of verdovende middelen herkennen. Iedere speurhond heeft zijn eigen specialisatie.

De surveillancehond

Een surveillancehond is een echte politiehond. Met zijn reukvermogen, snelheid en kracht kan hij van grote toegevoegde waarde zijn voor de politie. Meestal ziet een politiehond er groot en imponerend uit. De surveillancehond kan worden ingezet voor verschillende taken, zoals het opsporen van een gevlucht persoon, als geweldsmiddel of als afschrikmiddel voor mensen die zich tegen de politie keren. De surveillancehond heeft een vaste begeleider. Deze begeleider is ook zijn baasje buiten diensttijd.

De therapiehond

Een therapiehond is van belangrijke toegevoegde waarde bij therapiesessies. Hij kan een positieve invloed hebben op het resultaat van therapiebehandelingen door mensen gerust te stellen, te ondersteunen en te stimuleren. Hij laat mensen zich dus op hun gemak voelen tijdens de therapie. Hiervoor hoeft hij niet veel meer te doen dan er simpelweg te zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk

Vorige week maakte je kennis met PTSS-hulphond Bieke (https://www.instagram.com/ptss_hulphond_bieke/). Bieke heeft een enorm rustgevende invloed op haar baasje, zodat zij haar angst en verdriet even kan vergeten.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met Shaylo. (https://www.instagram.com/hulphond_shaylo/) Shaylo is een hulphond in opleiding. Shaylo is ongelofelijk belangrijk voor zijn baasje, die met onder andere depressies kampt. Dit is weer een mooi voorbeeld van het prachtige werk van een hulphond!

Tot volgende week!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: