Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Een ode aan hondenbanen

Vorige week blogde ik over biologisch voer voor honden. En of dat nu echt gezonder is. Vandaag wil ik het hebben over het belang van hondenbanen.

Dat honden naast hun belangrijke sociale functie als huisdier ook als hulphond kunnen fungeren, weten we. Maar wist je ook dat de term ‘hulphond’ behoorlijk omvangrijk is? Belangrijke hondenbanen zijn er genoeg. Omdat deze banen zo belangrijk zijn, verdienen ze extra aandacht! Ik presenteer er vandaag alvast drie en ik laat je een voorbeeld zien uit de praktijk.

De ADL-hulphond

De ADL-hulphond ondersteunt mensen met een motorische beperking bij de algemene dagelijkse handelingen. ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openen van deuren, het bedienen van knoppen en helpen met omkleden. Een belangrijke hondenbaan, want het maakt mensen zelfstandiger.

De autismegeleidehond

De autismegeleidehond ondersteunt kinderen met autisme. Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het leggen van contact. Met honden gaat dit makkelijker. Het contact met de hond geeft de kinderen zelfvertrouwen. Daarnaast kan de hond het voor het gezin makkelijker maken om activiteiten te ondernemen.

De blindengeleidehond

Zoals de naam al zegt ondersteunt de blindengeleidehond iemand die blind of slechtziend is. Deze hulp is nodig om het dagelijkse leven van een blinde of slechtziende makkelijker en zelfstandiger te maken. Je ziet blindengeleidehonden wel eens op straat, waar zij mensen helpen veilig van A naar B helpen. Een mooie hondenbaan die de blinde of slechtziende meer zelfstandigheid geeft.

Een voorbeeld uit de praktijk

Dat hulphonden zeer belangrijke functies kunnen vervullen mag nu wel duidelijk zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is hulphond Tynke. Tynke is een hit op Instagram en heeft behoorlijk wat volgers. Tynke kan niet alleen de post pakken en de deur opendoen voor haar baasje Mindy. Zij heeft ook geleerd hoe zij de pijn van Mindy kan verlichten door met haar poten een lichte druk te geven op de pijnlijke spieren. Een prachtig voorbeeld van enorme betekenisvolle hondenbanen!

https://www.instagram.com/p/CAPcWiWJfAc/

Tot volgende week!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: