Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Het warme weer komt er aan!

Vorige week blogde ik over de dierenartsassistent(e) in het zonnetje. Wat een fantastisch beroep toch! Vandaag wil ik het weer graag hebben over het zonnetje: de aankomende warme dagen. Heerlijke tijd om allerlei leuke dingen te doen. Maar ook de periode dat dieren wat makkelijker in de problemen terecht kunnen komen. Goed om onderstaande tips even aandachtig te lezen.

Waarom kunnen honden en katten zo slecht tegen hitte?

Honden en katten kunnen hun warmte veel moeilijker kwijt raken dan mensen. Omdat zij nauwelijks zweetklieren hebben moeten zij hun warmte vooral kwijtraken door te hijgen. Let dus extra op bij dieren die moeilijk kunnen hijgen zoals de zogenaamde kortneuzigen en dieren met een muilkorf!

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste warmte wordt geproduceerd door inspanning. Zorg er dus vooral voor dat tijdens warme dagen deze inspanning zo minimaal als mogelijk is. Dus niet rennen en spelen op het heetst van de dag!

En pas op voor de afgesloten auto, tent en caravan

We weten het allemaal: laat nooit je huisdier achter in een afgesloten ruimte bij warme weersomstandigheden. Binnen 10 minuten kan het al te laat zijn!

Een lekkere duik om eens goed af te koelen, maar let op

Hoe aanlokkelijk het water er ook uitziet, stel je altijd op de hoogte van de actuele waterkwaliteit. Pas op voor bijvoorbeeld blauwalg en botulisme. En zorg er natuurlijk voor dat jouw hond goed is ingeënt tegen de ziekte van Wiel.

Verbrande voetjes, een heel pijnlijk probleem

Ben je er van bewust dat een warme ondergrond (bijvoorbeeld asfalt, maar ook zand) zeer snel tot ernstige brandwonden kunnen leiden van de voetzooltjes. Ga daarom vooral op stap als de zon nog niet zo krachtig is.

Huidverbranding komt ook voor bij honden en katten

Net zoals mensen kunnen honden en katten de huid verbranden door de zon. Vooral op dun behaarde huidgedeelten zoals de oren, neus en buik komt zonnebrand vaak voor. Voorkomen dat het dier in de zon gaat liggen of insmeren van deze huiddelen met zonnebrandcrème is ook voor hen heel belangrijk!

En niet vergeten: water drinken

Juist bij warm weer is het nóg belangrijker dat uw dier altijd de beschikking heeft over vers drinkwater.

Fijn weekend allemaal, en tot de volgende week!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: