Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Immuniteit, een groot goed

Vorige week ging mijn blog over de vaccinatiegraad van honden en katten. Dat moet echt veel beter. Vandaag wil ik graag iets verder ingaan op immuniteit.

Immuniteit

Als een dier immuun is voor een ziekte wordt hij/zij zelf niet meer (ernstig) ziek van de ziekte. Hoe mooi is dat eigenlijk wel niet!

Immuun, hoe word je het

Een dier kan bijvoorbeeld immuun zijn omdat hij/zij nog antistoffen van de moeder in het lichaam heeft. Of omdat het dier ingeënt is. Bij sommige ziekten is het gelukkig ook zo dat de dieren die besmet zijn geweest de ziekte niet opnieuw kunnen krijgen. Ook deze dieren zijn dan immuun. En hééél soms zijn er dieren die én geen moeder-antilichamen hebben, én niet ingeënt zijn, én de ziekte niet eerder gehad hebben toch immuun!

Dragers

Gelukkig is het bij veel ziektes zo dat als dieren immuun zijn, ze de ziekte niet meer kunnen overdragen. Dan ‘stopt’ de ziekte.
Sommige dieren kunnen, terwijl ze zelf niet ziek zijn, de ziekte wel overdragen. Deze dieren worden ‘dragers’ genoemd. De dragers maken het bestrijden van zo’n ziekte soms extra moeilijk.

Gelukkig kunnen we heel veel dieren immuun maken op een heel makkelijke manier, en dat is door in te enten. Doen dus!

En dan nog dit. Samenwerkende Dierenartsen Nederland heeft als missie het realiseren van een zo fit en gezond mogelijk leven voor huisdieren. De belangrijkste stap die wij hier de afgelopen jaren in hebben gemaakt is de ontwikkeling van Health Petfood. Tot nu toe heeft Health Petfood altijd haar eigen website gehad. Vanwege het grote succes van Health Petfood, en omdat wij de invloed van voeding op de gezondheid van huisdieren als een van de belangrijkste pijlers ervaren, hebben wij besloten om deze website en de website van Health Petfood samen te brengen. Het resultaat vind je op: www.health-petfood.nl.

Vanaf volgende week blijf ik je graag informeren vanaf onze nieuwe website. De website www.sdned.nl blijft bestaan en alle informatie blijft voor jou beschikbaar. Vanaf volgende week zullen hier geen nieuwe berichten meer volgen.

Ik zie je volgende week graag terug op www.health-petfood.nl.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: