Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Katten en Koolhydraten

Vorige week ging mijn blog over de niet-fermenteerbare koolhydraten. Een hele belangrijkste rol van deze niet-fermenteerbare koolhydraten is dat ze ervoor zorgen dat de ontlasting goed ‘afgevoerd’ wordt. Vandaag wil ik het graag hebben over de bijzonderheden van de kat ten opzichte van de koolhydraten.

Glucose

Ook in het kattenlichaam speelt glucose een essentiële rol. De hersenen, rode bloedcellen, witte bloedcellen, en bepaalde cellen in bijvoorbeeld de nieren, testikels en ogen zijn afhankelijk van glucose. Het lijkt wel dat katten zo zijn ‘ontworpen’ dat het lichaam dit glucose het liefst zelf wil maken, en minder afhankelijk is van koolhydraten uit de voeding. Hieronder staan wat bijzonderheden van de kat met betrekking tot koolhydraten in de voeding.

Proeven

Katten proeven verschillende koolhydraten veel minder dan bijvoorbeeld mensen en honden. Voor zover nu bekend speelt het missen van de receptor ‘Tas1R2’ daarbij een belangrijke rol . Deze receptor zit in de mond van veel dieren (en de mens). Bij hen ‘proeft’ deze receptor suiker.

Speeksel-vertering

Het enzym amylase, dat een belangrijke rol speelt bij de vertering van bepaalde koolhydraten, lijkt bij de kat in het speeksel niet aanwezig.

Dunne darm-vertering

Verschillende verteringsenzymen in de dunne darm die betrokken zijn bij de koolhydraatvertering (zoals amylase, maltase en trehalase) zijn bij de kat minder actief als bijvoorbeeld bij de hond.

Koolhydraten in het lichaam

Maar ook in het lichaam is de activiteit van allerlei enzymen die te maken hebben met de koolhydraat-stofwisseling van katten anders dan bij bijvoorbeeld honden. Zo werd bij wetenschappelijk onderzoek gevonden dat de activiteit van glucokinase in de kattenlever afwezig was, terwijl de activiteit van andere koolhydraat-enzymen in de lever weer hoger was in vergelijking met de hond.

Tot slot. Samenwerkende Dierenartsen Nederland heeft als missie het realiseren van een zo fit en gezond mogelijk leven voor onze huisdieren. De belangrijkste stap die wij hier de afgelopen jaren in hebben gemaakt is de ontwikkeling van Health Petfood. Tot nu toe heeft Health Petfood altijd haar eigen website gehad. Vanwege het grote succes van Health Petfood, en omdat wij de invloed van voeding op de gezondheid van huisdieren als een van de belangrijkste pijlers ervaren, hebben wij besloten om deze website en de website van Health Petfood samen te brengen. Het resultaat vind je op: www.health-petfood.nl.

Vanaf volgende week blijf ik je graag informeren over voeding vanaf onze nieuwe website. De website www.sdned.nl blijft bestaan en alle informatie blijft voor jou beschikbaar. Vanaf volgende week zullen hier geen nieuwe berichten meer volgen.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: