Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Kees is de weg kwijt

Kees, een 6 jaar oude Dobermann, staat voor je in de behandelkamer. Meneer Kaay, zijn baasje, vertelt dat Kees sinds 3 weken zijn hele lichaam wat naar links houdt. Hij is ook niet meer helemaal koersvast bij het wandelen. Je kijkt met de otoscoop in het oor van Kees. Maar daar is niets vreemds te zien. Je onderzoekt het bloed van Kees. Daar komt uit dat Kees te weinig rode bloedcellen en een te hoog cholesterol-gehalte heeft. Wat denk je dat er aan de hand is?
Bekijk hier de diagnose

Je ziet dat Kees neurologische symptomen vertoont. Samen met het lage rode bloedcel-gehalte en het hoge cholesterol-gehalte in zijn bloed denk je aan een slecht werkende schildklier. Dat wordt in de medische wereld hypothyreoïdie genoemd (hypo=onder, thyreoïd=schildklier). Eigenlijk bedoel je, in dit geval, met een slecht werkende schildklier dat er te weinig schildklierhormoon wordt aangemaakt. Het schildklierhormoon zorgt er onder andere voor dat allerlei processen in het lichaam geactiveerd worden. Bij Kees is zichtbaar, door het lage rode bloedcel-gehalte, dat de bloedaanmaak niet genoeg geactiveerd is. Ook de afbraak van het cholesterol is wat minder geworden, vandaar het te hoge cholesterol-gehalte. Waarom er ook regelmatig neurologische klachten ontstaan bij de schildklierpatiënt is nog niet helemaal duidelijk. Je geeft meneer Kaay schildklierhormoon-medicijnen mee voor Kees. Twee weken later komt meneer Kaay opgelucht vertellen dat het weer helemaal goed gaat met Kees!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: