Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Klinisch bewezen, dat klinkt goed?

Mijn vorige blog ging over The Heatox Project. Een opzienbarend onderzoek! Vandaag gaat het over de aanduiding ‘klinisch bewezen’. Deze twee woorden worden vaak gebruikt bij de aanprijzing van voer om consumenten te overtuigen dat een bepaalde toegevoegde stof in de voeding een bewezen medische werking heeft.

Wat betekent ‘klinisch bewezen’?

‘Klinisch bewezen’ betekent dat een stof zich, volgens de fabrikant, in de praktijk bewezen heeft.

Wat betekent ‘wetenschappelijk bewezen’?

Voor het maken van een ‘wetenschappelijk bewezen’ medische claim wordt eigenlijk alleen dubbelblind gerandomiseerd onderzoek geaccepteerd. Zo’n onderzoek moet volgens een aantal strenge vaste regels verlopen. De resultaten worden daarna door een onafhankelijk persoon beoordeeld om te bepalen of de stof van het onderzoek wel of niet werkt.

Wat is het verschil tussen ‘klinisch bewezen’ en ‘wetenschappelijk bewezen’?

Bij ‘wetenschappelijk bewezen’ is de stof volgens nauw omschreven regels onderzocht en door onafhankelijke professionals beoordeeld. Bij ‘klinisch bewezen’ is het de fabrikant van het voer die deze stof volgens onbekende regels onderzoekt én beoordeelt.

Conclusie

Het is heel verstandig om als consument zeer achterdochtig te worden wanneer een fabrikant voer aanbeveelt onder de noemer ‘klinisch bewezen’. Het klinkt weliswaar goed, maar zegt helemaal niets!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: