Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Koolhydraten in diervoeding-1: inleiding

Vorige week ging mijn blog over de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Daar is het laatste wetenschappelijke onderzoek voorlopig nog niet over gedaan. Vandaag, en de komende paar blogs, wil ik het graag hebben over koolhydraten in diervoeding. Vandaag: de inleiding.

Koolhydraten

Suikers, zetmeel en vezels. Dat zijn eigenlijk allemaal andere namen voor koolhydraten. En ze zitten in heel veel voedselproducten. Bijvoorbeeld in granen, peulvruchten, fruit, aardappelen, groenten, melk en (orgaan)vlees.

Suikers

Suikers kun je zien als kleine koolhydraat-moleculen. Glucose, fructose, sacharose, lactose en maltose zijn enkele bekende suikers. Belangrijke bronnen van glucose en fructose zijn bijvoorbeeld fruit en bepaalde groenten. Lactose, ook wel melksuiker genoemd, zit in melk.

Zetmeel

Zetmeel kun je zien als grote koolhydraat-moleculen. Eigenlijk zijn het allemaal glucose moleculen die aan elkaar vastzitten. Het zit bijvoorbeeld in aardappelen, granen, fruit en groenten. De dierlijke variant van zetmeel heet glycogeen. Dat zit in (orgaan)vlees.

Vezels

Vezels kun je zien als een groep koolhydraten die niet door het lichaam zelf kunnen worden opgenomen of afgebroken. Ze zitten bijvoorbeeld in granen, groenten en fruit.

Functionele indeling

In de volgende blogs verdeel ik de koolhydraten in 4 groepen: 1- de direct absorbeerbare koolhydraten, 2- de verteerbare koolhydraten, 3- de fermenteerbare koolhydraten en 4- de niet fermenteerbare koolhydraten. Volgende week de direct absorbeerbare koolhydraten. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: