Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Koolhydraten in diervoeding-2: de direct absorbeerbare

Vorige week hebben we de inleiding van de koolhydraten behandeld. Koolhydraten blijken bijna overal in te zitten!

Je kan koolhydraten in 4 groepen indelen: 1- de direct absorbeerbare koolhydraten, 2- de verteerbare koolhydraten, 3- de fermenteerbare koolhydraten en 4- de niet fermenteerbare koolhydraten. De blog van vandaag gaat over groep 1: de direct absorbeerbare koolhydraten.

De direct absorbeerbare koolhydraten

De direct absorbeerbare koolhydraten worden zo genoemd omdat ze direct door het lichaam opgenomen kunnen worden. Het lichaam hoeft deze koolhydraten dus niet ‘voor’ te verteren.

Voorbeelden vanĀ  direct absorbeerbare koolhydraten

Bekende voorbeelden zijn glucose, fructose en galactose. Ook de suiker-alcoholen zoals sorbitol en mannitol worden wel tot deze groep gerekend.

Direct absorbeerbare koolhydraten in diervoeding

In honden en kattenvoeding zijn glucose en fructose de meest voorkomende vrij-voorkomende direct absorbeerbare koolhydraten. Deze komen vooral uit de granen, groenten en vruchten die in de diervoeding verwerkt zijn.

Opname van de direct absorbeerbare koolhydraten

De opname van deze direct absorbeerbare koolhydraten vanuit de darmen gebeurt bij de hond en de kat via een soort transport-mechanisme in de darmen en door simpele diffusie.

Volgende week vertel ik over de verteerbare koolhydraten. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: