Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Koolhydraten in diervoeding-3: de verteerbare koolhydraten

Vorige week hebben we de direct absorbeerbare koolhydraten behandeld. Deze koolhydraten kunnen eigenlijk zonder ‘voorbewerking’ direct door het lichaam worden opgenomen.

Je kunt koolhydraten in 4 groepen indelen: 1- de direct absorbeerbare koolhydraten, 2- de verteerbare koolhydraten, 3- de fermenteerbare koolhydraten en 4- de niet fermenteerbare koolhydraten. De blog van vandaag gaat over groep 2: de verteerbare koolhydraten.

De verteerbare koolhydraten

De verteerbare koolhydraten moeten door het lichaam eerst voorbewerkt worden voordat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Verteringsenzymen

Het lichaam heeft een aantal verschillende stoffen tot haar beschikking om deze voorbewerking voor elkaar te krijgen. Deze stoffen worden verteringsenzymen genoemd. De vertering vindt voornamelijk plaats in de dunne darm. Dat is het eerste stuk van het darmkanaal.

-ase

Je kunt verteringsenzymen herkennen aan het achtervoegsel ‘-ase’. Bijvoorbeeld lactose (melksuiker) wordt door het verteringsenzym lactase bewerkt. Het lactase splitst het lactose in glucose en galactose. En dat zijn weer direct absorbeerbare koolhydraten.

Amylase

Een bekend ander verteringsenzym is amylase. Dit verteringsenzym breekt het grote koolhydraat-molecuul zetmeel af. Amylum is een andere naam voor zetmeel.

Honden, katten en verteerbare koolhydraten

Zowel honden als katten hebben allerlei verteringsenzymen in het lichaam die er voor zorgen dat de verteerbare koolhydraten uit de voeding kunnen worden opgenomen.

Tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: