Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Koolhydraten in diervoeding-4: de fermenteerbare koolhydraten

Vorige week ging mijn blog over de verteerbare koolhydraten. We hebben toen onder andere een aantal verteringsenzymen besproken.

Je kunt koolhydraten in 4 groepen indelen: 1- de direct absorbeerbare koolhydraten, 2- de verteerbare koolhydraten, 3- de fermenteerbare koolhydraten en 4- de niet fermenteerbare koolhydraten. De blog van vandaag gaat over groep 3: de fermenteerbare koolhydraten.

Wat is fermenteren eigenlijk?

Kortweg gezegd bedoelen we hier met fermenteren dat koolhydraten door micro-organismen in vooral de dikke darm omgezet en verbruikt worden. Deze koolhydraten heeft het lichaam dus niet zelf kunnen opnemen.

De fermenteerbare koolhydraten

Tot de fermenteerbare koolhydraten behoren een aantal zogenaamde oligosachariden, dieet vezels, resistent zetmeel en, bij bijvoorbeeld een gebrek aan lactase, lactose.

Wat gebeurt er met deze koolhydraten

Deze fermenteerbare koolhydraten worden door de micro-organismen in de darmen, en dat zijn vooral bacteriƫn, omgezet in allerlei stoffen die zij goed voor zichzelf kunnen gebruiken. Daarbij komen ook allerlei stoffen vrij. Kooldioxide, waterstof, methaan, korte keten vetzuren en lactaat zijn daar voorbeelden van. De korte keten vetzuren worden bijna allemaal geabsorbeerd door het lichaam en blijken weer erg belangrijk te zijn voor een goede (darm)gezondheid. Echt een voorbeeld van goede samenwerking tussen bacteriƫn en het lichaam!

Volgende keer behandelen we de niet fermenteerbare koolhydraten, tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: