Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Koolhydraten in diervoeding-5: de niet-fermenteerbare koolhydraten

Vorige week blogde ik over de fermenteerbare koolhydraten. Wat een mooie samenwerking tussen de micro-organismen in de darmen en het lichaam!

Je kunt koolhydraten in 4 groepen indelen: 1- de direct absorbeerbare koolhydraten, 2- de verteerbare koolhydraten, 3- de fermenteerbare koolhydraten en 4- de niet fermenteerbare koolhydraten. De blog van vandaag gaat over groep 4: de niet-fermenteerbare koolhydraten.

De niet-fermenteerbare koolhydraten

Sommige voeding-vezels worden (grotendeels) niet gefermenteerd door de micro-organismen in de darmen van honden en katten. Cellulose is van deze koolhydraten-groep wel de meest bekende.

Cellulose

Cellulose is een groot molekuul dat bestaat uit allemaal glucose-eenheden die aan elkaar gekoppeld zijn. Het is het meest voorkomende koolhydraat op aarde! De micro-organismen in de darmen van honden en katten hebben een gebrek aan het verteringsstofje cellulase. Daardoor behoort cellulose bij honden en katten tot de niet-fermenteerbare koolhydraten. Bij herkauwers, zoals koeien, hebben de micro-organismen in de voormagen wel de mogelijkheid om het cellulose door cellulase af te breken tot glucose-moleculen. Herkauwers zijn daardoor echte top-specialisten in de afbraak van cellulose!

Rol van de niet-fermenteerbare koolhydraten

Een hele belangrijkste rol van de niet-fermenteerbare koolhydraten is dat ze ervoor zorgen dat de ontlasting goed ‘afgevoerd’ wordt.

In de volgende blog wil ik het graag hebben over enkele bijzonderheden van de kat met betrekking tot de koolhydraten. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: