Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Op het spreekuur

Op het spreekuur van de dierenarts komen patiënten met de meest uiteenlopende klachten. In deze blog neem ik je graag mee naar het spreekuur. Weet jij wat deze patiënten mankeren?
N.B. De afbeeldingen die worden getoond zijn van echte patiënten. De namen zijn gefingeerd.

Matje

Matje. een 4-jarige ontzettend lieve hond, wordt door mevrouw van Dijk je spreekkamer binnen gedragen. Mevrouw van Dijk vertelt geschrokken dat Matje sinds vanochtend plots niet meer op haar achterpoten kan staan. Je onderzoekt Matje en zoals je ziet op de foto kan ze, terwijl ze op de verkeerde kant van haar tenen staat, deze afwijkende stand niet corrigeren. Wat denk je dat er allemaal aan de hand kan zijn?
Bekijk hier de diagnose

Het niet corrigeren terwijl Matje op de verkeerde kant van haar tenen staat wordt 'dubbeltreden' genoemd. Wanneer je met een klein naaldje de pijnwaarneming onderzoekt van de achterpoten zie je dat Matje weinig gevoel meer heeft in een deel van haar achterpoten. Ook de zogenaamde anus-reflex is vertraagd. Dat betekent dat op het moment dat je met de thermometer de anus aanraakt deze minder wordt 'teruggetrokken' dan normaal. Al met al wijst dit allemaal op een probleem in of rond het ruggenmerg. Je weet dat daar verschillende oorzaken achter kunnen zitten, zoals een hernia, een ontsteking, een tumor en een embolie. Je neemt een röntgenfoto en het blijkt dat Matje een hernia heeft. In dit geval drukt de tussenwervelschijf op het ruggenmerg van Matje, waardoor de zenuwen daar niet meer goed werken. Je geeft mevrouw van Dijk medicijnen mee en je vraagt haar om goed in de gaten te houden of Matje wel kan plassen en poepen. Gelukkig is alles weer goed gekomen met Matje, maar dat heeft wel bijna 4 maanden geduurd!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

Lees ook: