Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Multivitamines: pas op het huisdier

Vorige week ging mijn blog over het dierdonorcodicil. Wat een prachtig initiatief om het gebruik van proefdieren terug te dringen! Vandaag wil ik het graag hebben over een gebeurtenis waarvan je denkt: dat kan geen kwaad. Met soms ernstige gevolgen.

Multivitamine: te veel is niet goed

In veel multivitamine-preparaten zitten allerlei vitamines en mineralen. Het is best wel logisch dat er gedacht wordt dat zulke preparaten alleen maar gezond kunnen zijn. Wanneer dan bijvoorbeeld een hond ze te pakken krijgt en opeet is de kans groot dat je daar niet alert op reageert.

Waar gaat het om

In het algemeen vormen de vitamines A en D, en ijzer (2+) de grootste risico’s bij een acute hoge dosering.

Vitamine A en D

Vitamine A en D behoren tot de zogenaamde vet-oplosbare vitamines. Vitamine A kan bij overdosering onder andere leverschade veroorzaken. Vitamine D zorgt bij overdosering voor te veel calcium in het bloed. En daardoor kunnen onder andere problemen ontstaan bij het centraal zenuwstelsel en het maagdarmkanaal!

Ijzer (2+)

Dit Ijzer zorgt bij overdosering in eerste instantie onder andere voor het beschadigen van het slijmvlies van het maagdarmkanaal en de lever. Daarna kan er een soort ‘stilte voor de storm’-fase optreden die gevolgd wordt door soms hele ernstige symptomen.

Al met al zijn multivitamines een goed voorbeeld van stoffen waarvan je denkt dat ze geen kwaad kunnen maar waarbij de werkelijkheid anders is. Dus: ook multivitamines goed verstoppen voor je trouwe viervoeter en mocht er toch van gesnoept worden: direct de dierenarts bellen! Tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: