Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Obstipatie en constipatie

Vorige week blogde ik over multivitamines. Dat ging over dat sommige pilletjes waarvan je denkt dat ze geen kwaad kunnen bij overdosering wel degelijk gevaarlijk zijn! Vandaag een ander onderwerp waar wel eens wat verwarring over bestaat: is er een verschil tussen obstipatie en constipatie.

Constipatie en obstipatie

Constipatie en obstipatie zijn beide namen voor een bemoeilijkte stoelgang. Ze worden ook door elkaar gebruikt. Medisch wordt er soms wel een verschil gemaakt: obstipatie is dan de ‘erge’ vorm van constipatie.

Komt het vaak voor?

Jazeker, vooral bij katten komt het best vaak voor.

Oorzaken

Er zijn allerlei oorzaken die kunnen leiden tot constipatie/obstipatie. Om er enkele op te noemen: een onjuiste hoeveelheid vezels in de voeding, sommige medicijnen zoals antihistaminica, nierproblemen, een slecht werkende schildklier, sommige neurologische aandoeningen, een stuk bot of ander ruimte-innemend voorwerp en nog veel meer!

De kattenbak

Bij katten ligt de oorzaak soms gewoon bij de kattenbak. Wanneer deze te ‘vies’ is kan een kat gewoon weigeren om daar op te gaan! Sommige katten vinden het ook niet prettig als de kap op de kattenbak zit en geven de voorkeur aan een open kattenbak. Ook kattenbakken die in een onrustige omgeving staan geven soms problemen.

Weinig beweging

Wist je dat dieren die weinig bewegen ook meer kans hebben op constipatie/obstipatie problemen?

Het is heel belangrijk om bij verdenking van constipatie/obstipatie klachten direct contact op te nemen met de dierenarts. De gevolgen kunnen echt heel ernstig zijn en soms is er ook iets anders aan de hand, zoals bijvoorbeeld een probleem met de blaas. Fijn weekend en tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: