Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

De dierenarts vertelt

Onderzoek luchtwegen: 3a- het type van de adembewegingen

Vorige keer ging mijn blog over de diepte van de adembewegingen. Daar ging het onder andere over de geforceerde ademhaling. Bij de beoordeling van de adembewegingen kijk je naar de diepte, het type, het ritme en naar de frequentie. Deze week zal ik het type van de adembewegingen behandelen.

Hoe adem je eigenlijk?

Door de ruimte in de borstholte te vergroten zuig je automatisch lucht naar binnen. Dat kun je je misschien voorstellen door aan een fietspomp te denken. Wanneer je de stang omhoog trekt maak je de ruimte in de fietspomp groter en zuig je automatisch (door de onderdruk) de lucht naar binnen. De borstholte wordt groter gemaakt door met de ribspieren de ruimte tussen de ribben te vergroten én door het diafragma ‘af te platten’. Het diafragma is een pezige plaat tussen de borstholte en de buikholte. Wanneer je het diafragma ‘afplat’ stulpt ook je buik wat naar voren uit.

De costo-abdominale ademhaling

De normale ademhaling wordt in de medische wereld de costo-abdominale ademhaling genoemd. ‘Costo’ heeft te maken met de ribben en ‘abdominale’ heeft te maken met de uitstulpende buik (door het afplatten van het diafragma). Aan de buitenkant zie je dat de borstkas wat uitzet en de buik wat naar voren komt.

Costale ademhaling

Wanneer je aan de buitenkant de buik te weinig ziet uitstulpen bij de inademing dan spreek je van een costale ademhaling. De buik (abdominale) ademhaling ontbreekt dan grotendeels. Dit kan bijvoorbeeld bij een kapot diafragma door een auto-ongeluk.

Abdominale ademhaling

Wanneer je aan de buitenkant ziet dat de ademhaling vooral door de buik wordt gedaan spreek je van een abdominale ademhaling. Deze ademhaling zie je bijvoorbeeld bij een afgenomen elasticiteit van de longen.

Volgende keer vertel ik nog wat meer over het type van de adembewegingen. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Als dierenarts heb ik te maken met allerlei afwegingen, regels en begrippen. Ben je benieuwd naar de betekenis hiervan? In deze blogreeks neem ik je mee naar de praktijk van de dierenarts. 

Lees ook: