Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

De dierenarts vertelt

Onderzoek luchtwegen: 3b- het type van de adembewegingen

Vorige week ging mijn blog ook over het type van de adembewegingen. Dat ging over hoe je eigenlijk ademhaalt en over een aantal typen van de adembewegingen. Deze blog gaat daar nog wat dieper op in.

Inademing actief

In de vorige blog kon je lezen dat de inademing actief gaat. De ribspieren en het diafragma (middenrif) spelen daarbij een heel belangrijke rol.

Uitademing passief

Vooral door de elasticiteit van de longen vindt de uitademing passief plaats. Je hoeft er dus eigenlijk niets voor te doen. Bij onder andere een verminderde elasticiteit van de longen moet de uitademing soms wel ondersteund worden door een soort buikpers. Maar dat is wel afwijkend.

Duur inademing/uitademing

De verhouding van de duur van de inademing en de duur van de uitademing is ongeveer 1 : 1.3. Dat betekent dat de uitademing ongeveer 1.3 x langer duurt dan de inademing.

Wat betekent dat?

Bij de in- en uitademing gaat er evenveel lucht in als uit. Alleen is het wel zo dat deze hoeveelheid lucht tijdens de inademing sneller het lichaam in moet gaan dan tijdens de uitademing. Misschien kun je je dan voorstellen dat je, wanneer de luchtwegen wat vernauwd zijn, je de eerste ‘bijgeluiden’ van de ademhaling vaak als eerste hoort bij de inademing.

Wat een mooi systeem is de ademhaling toch. En met behulp van wat anatomie en natuurkunde is het ook best wel te begrijpen. Volgende week ga ik in op het ritme van de ademhaling. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Als dierenarts heb ik te maken met allerlei afwegingen, regels en begrippen. Ben je benieuwd naar de betekenis hiervan? In deze blogreeks neem ik je mee naar de praktijk van de dierenarts. 

Lees ook: