Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

De dierenarts vertelt

Onderzoek luchtwegen: 4- het ritme van de adembewegingen

Vorige week hebben we het type van de adembewegingen behandeld. Daar ging het er onder andere over dat de inademing korter duurt dan de uitademing. Vandaag wil ik het graag hebben over het ritme van de adembewegingen.

Het ritme van de adembewegingen

De ademhaling heeft een bepaald ritme, een bepaalde ‘beat’. De ademhaling herhaalt zich steeds met een behoorlijke regelmaat. En zo hoort het ook. Bij inspanning is het ritme sneller, en bij rust is de ‘beat’ wat langzamer.

Periodieke ademhaling

Soms worden de adembewegingen afgewisseld met een kortere of langere periode van adembeweging-stilstand. De ‘beat’ wordt dan even onderbroken. Dat komt voor bij de zogenaamde periodieke ademhaling. Dit zie je bijvoorbeeld bij patiënten met weinig kooldioxide (CO2) in het bloed, onder andere na een periode van hyperventilatie.

Cheyne-Stokes ademhaling

Ook bij de zogenaamde Cheyne-Stokes ademhaling is de ‘beat’ behoorlijk verstoord. Bij de Cheyne-Stokes ademhaling zie je een afwisseling van wisselende diepe- en oppervlakkige ademteugen met een ademstilstand. Het ritme is echt niet meer te herkennen. Deze ademhaling zie je wel eens bij dieren met een ernstig probleem in de hersenen. Ook als dieren overlijden zie je vaak de Cheyne-Stokes ademhaling.

Ritme is eigenlijk best moeilijk te omschrijven, maar toch weet je goed wanneer iets niet ritmisch is. En dan kan er soms iets aan de hand zijn. Volgende keer gaan we de frequentie van de ademhaling bespreken, tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Gert-Jan de Leeuw

Gert-Jan de Leeuw

Dierenarts met een missie: alle diervoeding transparant

Als dierenarts heb ik te maken met allerlei afwegingen, regels en begrippen. Ben je benieuwd naar de betekenis hiervan? In deze blogreeks neem ik je mee naar de praktijk van de dierenarts. 

Lees ook: