Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Pas op met honden uit het buitenland

Vorige week blogde ik over het verantwoord fokken van honden en katten. Een serieus onderwerp! Vandaag omschrijf ik een aantal risico’s van het adopteren van honden uit het buitenland.

Hond adopteren: een nobel doel

Mensen die een hond uit het buitenland adopteren doen dit vaak vanuit een nobel streven. In het buitenland, bijvoorbeeld Griekenland, lopen tal van zwerfhonden rond die vaak aan hun lot zijn overgelaten. Organisaties die deze honden uit het buitenland halen, weten vaak goed in te spelen op dit gevoel. Een organisatie die honden uit het buitenland importeert, zal vaak ook een nobel doel voor ogen hebben. Maar dit betekent helaas niet dat de adoptie van honden uit het buitenland zonder risico’s is. Helaas blijken niet alle organisaties even goed georganiseerd, met vervelende resultaten tot gevolg.

Geen goede socialisatie

De Nederlandse Dierenbescherming laat op haar website weten geen voorstander te zijn van de adoptie van dieren uit het buitenland. Hoewel de Dierenbescherming de motivatie van mensen om dit te doen begrijpt, benadrukt zij de gevaren. Het is vaak helaas moeilijk te controleren of de organisaties die dieren uit het buitenland halen dit op legale en verstandige wijze doen. Terwijl de organisatie wel de partij is die zou moeten bepalen of een hond geschikt is voor adoptie en hoeveel begeleiding een hond nodig zal hebben. Als dit slecht gebeurt, belandt een hond meestal na verloop van tijd in een hondenopvangcentrum. De Dierenbescherming raadt daarom aan goed te controleren met welke organisatie je in zee gaat. Doe dit niet door alleen de website van de organisatie goed door te nemen. Zoek bijvoorbeeld ook op Google naar ervaringen van anderen.

Ziektes

Naast honden die niet goed gesocialiseerd zijn, gebeurt het helaas ook dat geadopteerde honden nare ziektes bij zich dragen. Neem bijvoorbeeld chronische ziektes zoals Leishmaniasis, Ehrlichiosis en hartworm. (Je leest hierover meer in de Vetscience). Dit zijn ziektes die vaak niet direct kunnen worden opgespoord. Pas een aantal maanden na de infectie kan worden vastgesteld of een hond deze ziektes bij zich draagt. Dit betekent dat een gezondheidscheck bij de adoptie helaas niet kan uitsluiten dat een hond ziek is. Pas na een aantal maanden of zelfs jaren komt de ziekte tot uiting. Helaas leiden deze ziektebeelden uiteindelijk tot soms heel ernstige complicaties.

Tot slot

Wees een gewaarschuwd mens bij het adopteren van een hond uit het buitenland. Goed onderzoek naar de organisatie waarmee je in zee wilt gaan kan een hoop ellende besparen. Een risico blijft het helaas altijd.

En dan nog dit. Samenwerkende Dierenartsen Nederland heeft als missie het realiseren van een zo fit en gezond mogelijk leven voor huisdieren. De belangrijkste stap die wij hier de afgelopen jaren in hebben gemaakt is de ontwikkeling van Health Petfood. Tot nu toe heeft Health Petfood altijd haar eigen website gehad. Vanwege het grote succes van Health Petfood, en omdat wij de invloed van voeding op de gezondheid van huisdieren als een van de belangrijkste pijlers ervaren, hebben wij besloten om deze website en de website van Health Petfood samen te brengen. Het resultaat vind je op: www.health-petfood.nl.

Vanaf volgende week blijf ik je graag informeren vanaf onze nieuwe website. De website www.sdned.nl blijft bestaan en alle informatie blijft voor jou beschikbaar. Vanaf volgende week zullen hier geen nieuwe berichten meer volgen.

Ik zie je volgende week graag terug op www.health-petfood.nl!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: