Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Hond & Recht

Tinder voor honden en katten: op naar een gezonde fokkerij

Vorige week blogde ik over nieuwe castratie methodes waar onderzoek naar gedaan wordt. Hoe gaat dat in de toekomst? Vandaag wil ik het hebben over de fokkerij van honden en katten. In de laatste editie van de Vetscience (een informatief blad van de faculteit Diergeneeskunde) stond een alarmerend, maar ook oplossingsgericht artikel over het fokken van honden en katten.

Schade door fokken

Het fokken van huisdieren gebeurt al meer dan 40 jaar. Omdat fokken al zo lang gebeurt, denken zowel fokkers als eigenaren inmiddels dat het bijvoorbeeld normaal is dat bepaalde honden een platte snuit hebben. Of dat naaktkatten bijvoorbeeld geen snorharen hebben.

De hier genoemde uiterlijke kenmerken zijn ontstaan door de fokkerij. Deze uiterlijke kenmerken kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen honden met een platte snuit vaak niet goed ademen en kunnen katten zonder snorharen niet goed navigeren.

De gezondheidsklachten die door deze uiterlijke kenmerken ontstaan, kunnen vaak niet goed worden behandeld door de dierenarts. Het probleem moet dus al eerder worden aangepakt, bij de fokkerij.

Wat zegt de wet?

De wet zegt dat fokkers moeten voorkomen dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten worden doorgegeven aan nakomelingen. Zij moeten de gezondheid van dieren dus boven gewenste uiterlijke kenmerken plaatsen.

In de praktijk blijkt dat de wet op dit stuk moeilijk te handhaven is. Om die reden is het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde gevraagd criteria op te stellen. De criteria moeten zorgen voor een betere gezondheid van honden en katten.

Hoe gaan deze criteria zorgen voor een oplossing?

Er zijn verschillende manieren waarop het fokken van huisdieren kan worden verbeterd.

Een eerste manier is dat dierenartsen huisdierbezitters goed informeren. Huisdierbezitters zijn zich vaak namelijk niet bewust van de eerder genoemde gezondheidsklachten. Als huisdierbezitter beter worden geïnformeerd zal de vraag naar dieren die op onverantwoordelijke wijze zijn gefokt afnemen.

De faculteit Diergeneeskunde heeft inmiddels ook een platform opgericht waarmee zij huisdierbezitters kunnen helpen. Dit platform heet FairDog en moet mensen in de toekomst helpen bij het vinden van een gezonde en sociale hond.

Meer direct moeten fokkers aan de slag om de gezondheid van huisdieren boven uiterlijke kenmerken te stellen. Om fokkers daarin te ondersteunen heeft de faculteit Diergeneeskunde Fit2Breed ontwikkeld. Dit is een methode waarmee fokkers de meest geschikte match tussen reu en teef kunnen vinden. Het is dus eigenlijk een soort tinder voor honden.

Tot slot is de technologie steeds vooruitstrevender. Zo kunnen erfelijke ziekten bij honden en katten steeds beter worden opgespoord. Er kan dan dus beter worden bekeken welke honden en katten kunnen worden gebruikt voor de fok.

Tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Sanne de Leeuw

Sanne de Leeuw

Juriste met een missie: alle huisdieren gezond

Het hebben van een huisdier brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Ik blog elke week over een actueel onderwerp dat te maken heeft met honden en recht. 

Lees ook: