Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Vaccinatiegraad huisdieren: dat moet beter!

Vorige week blogde ik over obstipatie en constipatie. Zeker bij de kat een probleem dat je regelmatig tegenkomt. Deze week wil ik het graag hebben over een onderwerp dat ook bij mensen hoog op de agenda staat: de vaccinatiegraad.

Wat is vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad is het percentage dieren van één groep dat gevaccineerd (ingeënt) is. Bijvoorbeeld bij de groep ‘honden’ in Nederland is ongeveer 55% gevaccineerd, De vaccinatiegraad is dan 55%.

Hoe hoog is de vaccinatiegraad

In Nederland is de vaccinatiegraad bij honden dus ongeveer 55%. Bij katten is de vaccinatiegraad in Nederland ongeveer 25 %.

Trend van de vaccinatiegraad

Bij honden is de vaccinatiegraad licht dalend. Bij de katten blijft de vaccinatiegraad redelijk stabiel.

Groepsimmuniteit

In de coronatijd hebben veel mensen wel gehoord van het begrip groepsimmuniteit. Wanneer een groep groepsimmuniteit heeft bereikt betekent dat dat een niet gevaccineerd individu weliswaar ernstig ziek kan worden, maar dat de ziekte ‘uitdooft’ in de groep. Iedere ziekte heeft zijn eigen minimaal noodzakelijke vaccinatiegraad om groepsimmuniteit te bereiken. Bij honden en katten wordt ervan uitgegaan dat ongeveer 70% van de dieren gevaccineerd moet zijn om groepsimmuniteit te bereiken.

En het is dus goed om je te realiseren dat groepsimmuniteit niet betekent dat het niet ingeënte dier niet ziek kan worden! Hij of zij wordt wel degelijk ziek, maar in de groep ‘stopt’ de infectie gelukkig wel.

Dat moet dus veel beter!

Zowel bij de honden (55%) als de katten (25%) is de vaccinatiegraad dus veel te laag! Het is echt heel belangrijk dat veel meer mensen hun dier laten vaccineren. Dus wat mij betreft: wanneer je je hond of kat niet ingeënt hebt, neem je verantwoordelijkheid en ga even langs bij de dierenarts. Tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: