Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Vetten nader bekeken-3: de ketenlengte

Vorige week ging mijn blog over de ketenlengte en dubbele bindingen van vetzuren. Daarin kon je lezen dat deze de eigenschappen van vetzuren behoorlijk veranderen. Vandaag wil ik het graag hebben over de ketenlengte.

Onderverdeling naar ketenlengte

De lengte van een vetzuurketen wordt uitgedrukt in het aantal koolstof atomen. Korte keten vetzuren hebben minder dan acht koolstof(C)- atomen, middellange keten vetzuren hebben 8-14 C-atomen en lange keten vetzuren hebben meer dan 14 C-atomen. In de literatuur worden overigens ook andere grens-waarden gebruikt.

Korte keten vetzuren

De korte keten vetzuren blijken erg belangrijk voor een goede (darm)gezondheid. Onverteerbare vezels in de voeding zijn een belangrijke bron voor deze korte keten vetzuren. Via een fermentatieproces in de darm worden deze vezels door bepaalde darmbacteriƫn omgezet in korte keten vetzuren.

Middellange keten vetzuren

Middellange keten vetzuren komen veel voor in de voeding. Ze worden wat makkelijker verteerd in vergelijking met lange keten vetzuren. Er zijn aanwijzingen dat ze een negatief effect kunnen hebben op de smakelijkheid.

Lange keten vetzuren

Deze vetzuren vindt je vooral in dierlijk vet. Ook de omega 3 en omega 6 vetzuren zitten in deze groep.

Vet bevat eigenlijk altijd een mengsel van allerlei vetzuren, kort, middellang, lang, verzadigd en onverzadigd. Volgende week ga ik het een en ander vertellen over de verzadigde en onverzadigde vetzuren. Tot dan!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: