Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Vetten nader bekeken-6: de omega 3 vetzuren

Vorige week blogde ik over de onverzadigde vetzuren. Dat ging er onder andere over dat je in deze groep de enkelvoudige- en meervoudige onverzadigde vetzuren hebt. Vandaag wil ik het hebben over een speciale groep binnen deze onverzadigde vetzuren: de omega 3 vetzuren.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren met de eerste dubbele binding tussen het derde en vierde koolstof atoom. Een bekend omega 3 vetzuur is alfalinoleenzuur (ALA). Omega 3 vetzuren zitten vooral in vette vissoorten, lijnzaad, chiazaad, maar ook een beetje in vlees, zuivel en eieren.

Essentiële vetzuren

Sommige omega 3 vetzuren behoren tot de essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken. Tegenwoordig wordt ALA wel een onvoorwaardelijk essentieel omega 3 vetzuur genoemd bij de hond en de kat. En EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) worden wel tot de voorwaardelijke essentiële omega 3 vetzuren gerekend. Voorwaardelijk omdat ze, met moeite, wel door het lichaam zelf gemaakt kunnen worden uit ALA.

Functies omega 3 vetzuren

De omega 3 vetzuren hebben allerlei belangrijke functies in het lichaam. Zo zijn ze belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en het immuun- en afweersysteem.

Baat het niet……

Net zoals bij heel veel andere voedingsstoffen het geval is geldt ook voor de omega 3 vetzuren dat je ze niet te weinig, maar ook niet te veel moet eten.

Tot de volgende week, dan ga ik wat vertellen over de omega 6 vetzuren.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: