Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

Alles over voeding

Vetten nader bekeken-8: de verhouding omega 3/omega 6

Vorige week ging mijn blog over de omega 6 vetzuren. Hierin stond onder andere dat het omega 6 vetzuur arachidonzuur niet essentieel is voor de hond, maar wel voor de kat. Vandaag wil ik het graag hebben over de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren.

Wat is ‘verhouding omega 3/ omega 6’?

De verhouding wordt vaak aangeduid met een dubbele punt. Stel je hebt een kilo voer met daarin 100 gram omega vetzuren. Van deze 100 gram omega vetzuren is 40 gram omega 3 en 60 gram omega 6. De verhouding omega 3:omega 6 vetzuren is dan 4:6. Dat kan je ook schrijven als 1:1,5. Dus je hebt in dit voorbeeld 1,5 x zoveel omega 6 vetzuren dan omega 3 vetzuren.

Welke vetzuren zitten het meest in voeding?

Bijna altijd zijn de omega 6 vetzuren in de meerderheid. Vaak wel meer dan 10 x zoveel dan omega 3 vetzuren.

Wat is de juiste verhouding?

Dat is nog niet zo’n makkelijke vraag om te beantwoorden. Vanuit de huidige wetenschappelijke inzichten lijkt de ideale verhouding ongeveer tussen 1 : 1 en 1 : 4 te liggen.

Maar….

Zoals je in de vorige blogs hebt gelezen heb je meerdere soorten omega 3 vetzuren en meerdere soorten omega 6 vetzuren. Sommige daarvan zijn essentieel en sommige zijn niet essentieel. Van sommige lijkt het niet erg als je er teveel van krijgt en van andere lijkt dat niet goed voor je gezondheid. Wanneer je alleen op de verhouding van de vetzuren let kan het zomaar gebeuren dat je, hoewel je wel de juiste verhouding hebt, er een tekort of overmaat is van een bepaald omega-vetzuur.

Voorbeeld

Stel je hebt een kilo katten-voer met daarin 100 gram omega vetzuren. Van deze 100 gram omega vetzuren is 40 gram omega 3 en 60 gram omega 6. De verhouding omega 3:omega 6 vetzuren is dan 4:6. Dat valt mooi binnen de verhouding die je graag wilt hebben. Maar als er in die 60 gram omega 6 vetzuren 0 gram arachidonzuur zit, komt de kat op den duur ernstig in de problemen!

De toekomst

De wetenschappelijke kennis over de omega 3 en omega 6 vetzuren wordt steeds groter. Waarschijnlijk zal in de toekomst per vetzuur een veilige dagelijkse hoeveelheid (niet te weinig én niet te veel) én een ideale verhouding, ten opzichte van de andere omega vetzuren, bekend worden.

Tot de volgende week, dan gaan we het hebben over koolhydraten in diervoeding.

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Stefan de Leeuw

Stefan de Leeuw

Trainer met een missie: alle huisdieren gezond

In deze Blog-reeks geef ik je aan op welke manier je de veiligheid en kwaliteit van diervoeding goed en onafhankelijk kunt beoordelen. Hiervoor geef ik je een aantal tips en tricks. De 'tips' zijn de hoofdregels over hoe je diervoeding het beste kunt beoordelen. De 'tricks' zijn de veel gebruikte 'streken' die door de diervoedingsindustrie helaas geleverd worden waardoor je als consument op het verkeerde been gezet wordt. Gewapend met de kennis van zowel de tips als de tricks kan je de juiste keuze maken!

Lees ook: