Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Wel of niet laten braken

Vorige week ging mijn blog over een mooie, maar soms heel pijnlijke, plant: de berenklauw. Vandaag wil ik het graag hebben over een onderwerp waarvan ik merk dat er nogal wat verwarring over bestaat: het besluit van de dierenarts om een dier niet te laten braken wanneer de patiënt iets ‘verkeerds’ gegeten heeft. Hieronder zie je daar een paar voorbeelden van.

Niet laten braken -1

Soms besluit de dierenarts om een patiënt niet te laten braken. Dat kan zijn omdat er een groot voorwerp in is geslikt waarbij het laten braken niet verstandig is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het inslikken van een groot stuk bot. Het kan heel ernstige gevolgen hebben wanneer, bij de pogingen om zo’n stuk bot ‘op te braken’, het bot vastloopt in de slokdarm.

Niet laten braken -2

Soms zijn er ziekten bij de patiënt aanwezig waarbij het braken te risicovol is. Bijvoorbeeld bij sommige hart en longaandoeningen. De dierenarts zal dan altijd een afweging maken tussen het risico van de ingeslikte stof en het risico van het laten braken.

Niet laten braken-3

Soms is de tijdsduur tussen het inslikken van de ‘verkeerde’ stof te lang om een dier nog te laten braken. De stof zit dan gewoon niet meer in de maag, en braken is dan natuurlijk niet meer zinvol. Wel worden er dan soms andere behandelingen ingesteld.

Niet laten braken-4

Soms is de patiënt, door bijvoorbeeld een giftige stof, te sloom om te laten braken. Het risico is dan veel te groot dat het dier stikt omdat de maaginhoud de longen ingaat. Ook wanneer de giftige stof de slikreflex negatief beïnvloed is dat risico soms veel te groot.

Niet laten braken-5

Soms is de ingeslikte stof zelf reden om het dier niet te laten braken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de stof heel erg irriterend is voor de slokdarm, keel, mond en longen. En stoffen die makkelijk schuimen of heel waterig zijn kunnen makkelijk in de longen terecht komen.

Laten we al met al maar hopen dat jouw huisdier nooit iets ‘verkeerds’ opeet. Maar mocht dat toch gebeuren ga dan altijd zo snel als mogelijk naar de dierenarts. Je weet nu in ieder geval beter met welke omstandigheden de dierenarts allemaal rekening houdt. Tot de volgende keer!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: