Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Handige en leuke weetjes

Zelfbewustzijn, hoe zit dat bij dieren?

Vorige week blogde ik over dierenwelzijn. Een voor mij heel ingewikkeld onderwerp, maar o zo interessant! Vandaag wil ik me weer wagen aan zo’n fantastisch onderwerp: het dieren-zelfbewustzijn.

De stip en de chimpansee

Misschien heb je wel eens gehoord van het volgende experiment: op de kop van een slapende chimpansee werd een felgekleurde verfstip aangebracht. Toen het dier wakker werd, kreeg de chimpansee een spiegeltje. Zonder aarzeling keek de chimpansee in de spiegel, bracht zijn hand naar zijn kop en begon de verfstip weg te krabben.

En andere dieren?

Soortgelijke experimenten zijn ook uitgevoerd met olifanten, dolfijnen, eksters en ook met een heel klein visje (het poetslipvisje), met ongeveer hetzelfde effect als bij de chimpansee.

Is dat nu zelfbewustzijn?

Ik heb me hier echt in verdiept, maar ik weet het nog steeds niet. Een van de belangrijkste conclusies van het podium voor kennis & reflectie van de Universiteit Utrecht was dat iedereen ervaart wat bewustzijn is, maar niemand het precies kan uitleggen. Dat maakt de vraag of dieren bewust zijn wel heel erg lastig, en al helemaal wat dit stippen-experiment nu eigenlijk betekent!

Frans de Waal

Frans de Waal is een beroemd Nederlands-Amerikaanse bioloog. Na het onderzoek bij het poetslipvisje gaf hij aan dat het misschien tijd is om te gaan onderzoeken welke verschillende vormen van (zelf)bewustzijn er bestaan. Hij gebruikte de metafoor van de ui, die uit allemaal verschillende laagjes bestaat. Jezelf herkennen in de spiegel zou dan zo’n laag zijn.

Tjonge wat ingewikkeld! Ik ga het weekend gebruiken om hier nog verder over na te denken, tot volgende week!

Wil jij zeker weten dat jouw huisdier veilige voeding krijgt?

Lees hier meer over Health Petfood en laat je inspireren.

De auteur

Ingrid Schoon

Ingrid Schoon

Dierenartsassistente met een missie: alle huisdieren gezond

Als assistente hoor ik in de wachtkamer van de dierenartspraktijk vaak mooie, grappige en interessante verhalen en praktische opmerkingen van de dierenbaasjes. Sommige onderwerpen maken mij nieuwsgierig. Andere zijn verrassend. Ik neem je graag mee op kleine ontdekkingsreisjes over allerlei onderwerpen die met onze trouwe viervoeter te maken hebben. Gewone dingen uit het dagelijks leven van de hond en zijn baas die leuk, handig of interessant zijn om te weten.

Lees ook: